Egyéb szervezetek könyvelése

Egyéb szervezetek könyvelése kezdetekor be kell jelölni a  menükezelőben a Vállalkozási forma mezőben a Non- profit vállalkozási formát. A Non-profit program legfőbb különbségei a vállalkozó változathoz képest, hogy speciális jogcímállomány tartozik hozzá, a könyvelt adatok a Non-profit szervezetek számára előírt naplófőkönyv formátumban jelennek meg, a bevételeket, kiadásokat az alaptevékenységhez való viszonyuk szerint minősíteni kell, „T” alaptevékenységhez tartozó, „V” vállalkozó tevékenységhez kapcsolódó, vagy „K” mindkét tevékenységhez kapcsolódó. További különbség, hogy a vállalkozási tevékenységet ellátó egyéb szervezetek könyvelése a számviteli törvény, és a tao. hatálya alá tartozik, ezért az eszköz analitika nyilván tartja a számviteli törvény, és az adótörvény szerinti amortizációt is. A program a leírtak szerint kezeli az arányos áfa-t, negyedévente felosztja, és átkönyveli a követett költségeket. Non-profit szervezetek jogcímállománya a Törzsadatok / Saját jogcímek menüpont Non-profit menüpontjában bővíthetők, illetve jeleníthetők meg vagy nyomtathatók ki. A program alkalmas egyesület könyvelése, alapítvány könyvelése és társadalmi szervezetek könyvelése, naplófőkönyv vezetésére.
(Devizás könyvelés Non- profit vállalkozási formával nem lehetséges.)

A program kezelése a következőkben tér el a vállalkozói változattól:

Az egyes könyvelési eseményeket be kell sorolni aszerint, hogy az alap vagy a vállalkozói tevékenységbe tartoznak-e. A kiadások lehetnek még ún. közvetettek (mindkét tevékenységhez kapcsolódók). A bizonylatokat a szöveg választása után a képernyőn megjelenő ablakból való választással tudjuk besorolni. Amely szövegnél nem jelenik meg a besorolást segítő ablak, ott a választott jogcím szervezet tevékenységének jellege szerinti besorolása egyértelmű (pl. a tagdíj csak alaptevékenység szerinti bevétel stb.).

A kiadások tevékenységjelleg szerinti és az áfa szerinti besorolása között közvetlen kapcsolat nincs, de felhívjuk a figyelmet arra, hogy a Közvetett-be sorolt bizonylatok az áfa szempontjából általában az Arányos kategóriába tartoznak.

Kimutatások Egyéb szervezeteknek:

A Kimutatások/Közvetett költség felosztás analitika a költségfelosztás levezetése, negyedéves bontásban. A lista tételes részén megjelennek az aktuális negyedévben a kezelő, vagy a program által (pl. kerekítések) közvetett költségre könyvelt tételek. Az összesítő részben a program megjeleníti az aktuális negyedév előtti átvezetés összesített adatait, az aktuális negyedév adatait, és az év elejétől göngyölt, összesített adatokat. Ezekből levezeti, és kiírja az aktuális negyedév átvezetéseit, amelyeket egyébként a naplófőkönyvben le is könyvel.

Egyéb szervezeteknek speciális lista a Kimutatások/Támogatás menüpontban érhető el. Partnerek alapadataihoz beállítható a tőlük kapható támogatás típusa. (Törzsadatok/Partnerek-nél a Kiegészítő adatok fülön a Kapott tám.)
Lehetséges beállítások:

  • AL: Alapító
  • KK: Központi Költségvetés
  • HO: Helyi Önkormányzat

Szűrési beállítás a –tól – ig dátumon, jogcímen, jellegen (pénzforgalom/teljesítés) partneren, kapott támogatás típuson túl még a támogatás fajtájára beállítható. Támogatás fajtái: A támogatás fajtáját a bizonylat rögzítésekor (bizonylat fejben) a Minősítés gombra kattintva kell megadni.

Támogatás fajtája lehet:

  • Pályázati úton elnyert
  • Egyéb úton kapott.

Videó!

Kapcsolódó hivatkozások (forrásanyag):

Törvény a társasági adóról és osztalékadóról