Évközi nyitás – bérszámfejtés

A bérszámfejtés évközi nyitása előtti teendők

A béren kívül, a főmenüben, a Cégadatoknál meg kell adni a „Megszűnés (átalakulás)” keltét, és a bevallás típusát.

Ha a személyeket úgy szeretnénk átnyitni, hogy a jogutód cégben ne csak a személyek adatai szerepeljenek, hanem az eddigi számfejtései is, akkor a jogelőd cégben, a személyeknél, a „Jogviszonyok – Változásoknál”, alulra fel kell vinni egy új változást, azzal a dátummal, amikortól a jogutód cég alakul. Így a váltás hónapjában a személyekből a számfejtésnél 2 db lesz. Az egyik még a jogelőd időszakára, a másik a jogutódlás idejétől. A jogelőd cégben értelemszerűen csak a jogelőd időszakára vonatkozó változatot számfejtik, és vallják be a 08-as bevalláson. Majd az évközi nyitás után a jogutód cégben lehet számfejteni, vallani a hónap fennmaradó időszakát.

Évközi nyitás

A Cégnyitások – Évközi nyitás menüpontban ki kell választani a már meglévő céget (amiből a következő céget szeretnénk nyitni).

Majd a következő ablakban lehet jelölni, hogy melyik programrészt nyissuk át:

Évközi nyitás
Évközi nyitás

A bér nyitása közben a következő ablak jelenik meg:

Évközi nyitás - bérszámfejtés
Évközi nyitás – bérszámfejtés

Itt alap esetként be van pipálva az összes személy, ők átnyitásra fognak kerülni. Ha valakit nem szeretnének átnyitni, akkor ki kell szedni a pipát.

A „számfejtési adatok nyitása (Ha nemet választ, akkor a személyek új belépőként kerülnek nyitásra)” jelölhetőség: alap esetként be van pipálva, ami azt jelenti, hogy átnyitjuk a jelölt személyek adatait, és az eddigi számfejtéseit. Ha a pipát kiszedik, akkor a jelölt személyeket új jogviszonnyal, számfejtések nélkül visszük át. A jogviszony kezdete az a dátum lesz, amit az új cég adatainál alakulás dátumaként rögzítettek. Ebben az esetben elkészíthető a T1041-es bejelentő lap is.

Ha a jogelőd cégben ki szeretnék léptetni az összes személyt, akkor ahhoz segítség a programban a Jogviszony megszüntetés – Átalakulás miatti csoportos kiléptetés menüpont.