Gyermekgondozás céljából igénybevett fizetés nélküli szabadság utáni újra foglalkoztatás

Újra foglalkoztatás az eredeti jogviszonyban

Amikor a munkavállaló gyermekgondozás céljából igénybevett fizetés nélküli szabadság után kéri az újra foglalkoztatását, és az eredeti munkaviszonyban foglalkoztatják újra a munkavállalót, akár az ellátások folyosítása mellett, akkor az alábbi adatokat kell a Novitax bérszámfejtő programban rögzíteni.

A Személyi adatokban, a Jogviszonyok/változások gombnál fel kell vinni az újra foglalkoztatás dátumával egy Új változatot. Az új változat rögzítésekor meg kell adni a foglalkoztatás paramétereit:

  • a Munkaügyi adatok fülön az átlagos munkaidőt,
  • a Foglalkoztatási adatok fülön be kell állítani, hogy Rész vagy Teljes a foglalkoztatás jellege,
  • ha változik a munkaköre vagy a munkvégzés helye, akkor azokat az adatokat a Munkaügyi adatok fülön,
  • a Törzsszámfejtés gombnál meg kell adni az új havi alapbér összegét, vagy az Órabér gombnál az új órabért.

Munkavégzés melleti ellátás (tényének) rögzítése

Ha a munkavégzés mellett ellátásban is részesül a munkavállaló, akkor ennek paramétereit is meg kell adni.

Nem TB kifizetőhely esetén:

GYED és GYES melletti munkavégzés esetén, amennyiben a vállalkozás nem TB kifizetőhely,  a személy adataiban, a Tartós távollét menüpontban fel kell rögzíteni a GYED-et, illetve GYES-t, és az ellátás megnevezése mellett be kell jelölni, hogy „Munkavégzés melletti ellátás”. A jelölés után a program ezt a tényt automatikusan átvezeti a 08-as bevallásra.

GYED, GYES melleti munkavégzés
GYED, GYES melleti munkavégzés

TB kifizetőhelyeknél:

Ha a személy GYES mellett végez munkát, akkor a fentiek alapján kell eljárni.

Ha a személy a GYED mellett munkát végez, akkor nem kell a személy adataiban jelölni semmit, de a TB kifizetőhely / Ellátások menüpontban rögzíteni kell a GYED-et, és az ellátás felvitele közben kell jelölni, a „Munkavégzés melletti GYED” paramétert. Ebben az esetben a program nem csak az ellátást fogja számfejteni, hanem a munkavállaló munkabérét és egyéb juttatásait is. A 08-as bevalláson így egy jogviszonyként fog szerepelni a munkaviszony és a GYED.

Számfejtéskor

Az újra foglalkoztatás időpontjától, a számfejtéskor megjelenő munkaidő analitikában, a tényleges munkavégzéshez kapcsolódó adatokat kell rögzíteni pl.: munkanap, pihenőnap, szabadság, betegszabadság, stb…. a GYED, GYEST nem kell jelölni.

Tehát a Munkaidő analitikán (naptárban) csak akkor kell GYED-et, GYES-t jelölni, ha a személy nem dolgozik mellette!

Ha nem mindennap történik a foglalkoztatás, akkor a “Számfejtés ” / “Időadatok” / “Munkarend adatok” menüpontban, a számfejtés előtt előre beállítható, hogy mely napok a munkanapok, a többi nap pihenőnapra állításával.

Új jogviszonyban történő foglalkoztatás

Ha nem az eredeti munkaviszonyban történik az újra foglalkoztatás, akkor a Személyi adatokban, a Jogviszonyok/változások gombnál, Új jogviszony felrögzítésével megadhatóak az új jogviszonyra vonatkozó adatok.

Ha ellátást is kap a munkavállaló a munkavégzés mellett, akkor ezeket ugyanúgy a fentiek alapján fel kell rögzíteni.