NAV adatszolgáltatás: Számlák lekérdezése, újraküldése, hibabejelentés

NAV adatszolgáltatás: Számlák lekérdezése

A NAV válaszának lekérdezése aZ ADATSZOLGÁLTATÁSBAN ÉRINTETT számlákról

A számlázóprogram ablakának jobb alsó sarkában a Megtekint gombra kell kattintani, majd a megjelenő ablakban láthatóak azok a számlák amiket a számlázóprogram bármikor NAV beküldésre jelölt.

A táblázat Válasz oszlopában található a számlára a NAV-tól kapott legutolsó válasz, amely azt az állapotot mutatja, amikor a számlázóprogram utoljára lekérdezte a NAV-tól a számlát. Ez alapesetben a számla beküldése utáni állapotot mutatja.

Néhány esetben előfordulhat, hogy a számlázóprogram Megtekint ablakában látható „válasz” eltér attól, amit a NAV a számla aktuális állapotának tekint. Ilyen esetek lehetnek:

– Az Újraküldés gomb megnyomásával a számlát újra beküldték a NAV-nak. Ha korábban ezt a számlát a NAV már befogadta, akkor az újraküldésre hibaüzenetet ad (az adott számla sorszámmal már történt adatszolgáltatás) és a program ezt a legutolsó állapotot (ABORTED) mutatja.
– Ha a NAV weboldalán ( onlineszamla.nav.gov.hu ) kézzel szolgáltattak adatot a számláról vagy ugyanitt törölték a számla adatait.

A számlázóprogramban van arra lehetőség, hogy a számlák aktuális adatait a NAV-tól lekérdezze (a számla sorszáma alapján) és ez után a NAV válasza alapján jelenjenek meg a számlák Válasz és NAV státusz adatai.

Ehhez kattintson a Hibabejelentés gombra, majd a megjelenő ablak alján a Számlák lekérdezése gombra, majd a megjelenő ablak adatait töltse ki az itt látható módon.

szamlak_lekerdezese
Számlák lekérdezése

A Lekérdezés gombra kattintva a számlázóprogram lekérdezi a NAV tól a számlák állapotát és a választ eltárolja az adatbázisban. Ez után a számlázó program Megtekint ablakában már a legfrissebb adatok találja. A művelet végén egy külön ablakban megjelennek a lekérdezett számlaszámok, zöld színnel azok amelyekre a NAV adatszolgáltatás teljesült, pirossal a hibásak.

szamlak_statusza
Számlák státusza
Számlák NAV adatszolgáltatásával kapcsolatos hibák bejelentése

A számlázóprogram ablakának jobb alsó sarkában a Megtekint gombra kell kattintani, majd a megjelenő ablakban láthatóak azok a számlák amiket a számlázóprogram bármikor NAV beküldésre jelölt.
A táblázat Válasz oszlopában található a NAV válasza, amely az alábbiak valamelyike lehet:

üres: A számlára a NAV még nem válaszolt. (További információ a NAV státusz oszlopban)
DONE: A számlát a NAV befogadta, ezzel Ön teljesítette az adatszolgáltatási kötelezettségét
ABORTED: A számlát sikerült elküldeni, de a NAV fontos hibát találta a számla adataiban. Az ilyen számlákról Ön NEM TELJESÍTETTE az adatszolgáltatási kötelezettségét.

hibabejelentes
NAV számlaküldés funkciók

Ha a számla státusza ABORTED, akkor érdemes beküldeni a számlát a Novitaxnak. Ehhez válassza ki a táblázatban az ABORTED számlát, majd kattintson a Hibabejelentés gombra, amelyre megjelenik az alábbi ablak:

hibajelentes_novitaxnak
Hibajelentés a Novitax Kft. felé

Az ablak adatainak kitöltése után a Küldés a Novitax Kft.-nek gombra kattintva elküldheti a kiválasztott számla adatait. (A beküldendő adatokat megtekintheti A beküldendő adatokat tartalmazó mappa megnyitása gombra kattintva).