Online pénztárgép adatok (OPG) importja NAV-tól (háttérben történő lekérdezéssel is)

OPG lekérdezés a Novitax programban

 

A program nem dolgozza fel az OPGN 1.0 AEEnaplo.xsd alapján készült xml file-okat. A feldolgozás csak a 2.0 xsd alapján készült napló file-okat tudja feldolgozni.

Amennyiben régi szerkezetű file érkezik a NAV-tól, a feladás hibalistára fogja tenni ezeket az adóügyi napokat, a hibalistán jelezve, hogy a verziószám még 1.0.

Az OPG lekérdezéshez szükséges feltétel

A lekérdezéshez szükséges egy olyan technikai felhasználó, amelynek az OPG lekérdezéshez van jogosultsága. Ez külön pipálható mezőben jelölendő az onlineszamla.nav.gov.hu oldalon az adott Technikai felhasználó adataiba belépve.

Az OPG lekérdezés menüpont elérhetősége

A lekérdezés miatt a Feladási modul NAV-hoz beküldött bizonylatok lekérdezése menü almenüsítve lett számlákra és pénztárgép bizonylatokra.

Az OPG lekérdezés a Pénztárgép bizonylatok menüpontból indítható.

A lekérdezés folyamata

A lekérdezés a program a NAV API kapcsolatán keresztül fut. Fontos, hogy a pénztárgép naplófile-okat a NAV 14 napra visszamenőleg (a lekérdezés napjától!) adja vissza, tehát a programban az elmúlt 14 nap forgalmi adatai lesznek lekérdezhetők.
A Novitax minden korábbi  lekérdezést tárol az adatbázisban, tehát esetleges visszatörlés esetén minden korábbi lekérdezési adat meglesz, függetlenül attól, hogy azok már 14 napon túliak.

OPG Könyvelési szabályok

A beolvasás utáni könyvelés elősegíthető könyvelési szabályok megadásával.

A Könyvelési szabályokban az Egyéb bizonylatok blokkban lehet Pénztár típusra (feltétel) érvényesíteni valamilyen értéket (pl. napló: P1)

Megadható OPG AP szám és OPG gyűjtőjel, mint szabály feltétel bevezetve az Egyéb bizonylatokhoz. A köztes felületen OPG-s bizonylatból indított szabálynál a szabály feltételek köze megajánlja a program az AP számot, gyűjtőjelet, ha van értékük.

Napi pénztárjelentés a köztes feladási ablakban

A köztes feladási képernyőre napi forgalmi összesítők kerülnek: egy napi forgalom összefűzve.

A pénztárbizonylaton jobb egérgombbal előhívható a NAV-hoz felküldött pénztár jelentés:

A soron állva jobb egérgombbal előhívható a helyi menü, amelyben a Pénztár zárást választva kapunk egy aznapra vonatkozó adatcsomagot:

Pénztárbizonylat átirányítás kézi felviteli ágra (F7)

Az F7 funkciógombbal a pénztárbizonylatokat a számlákhoz hasonlóan  kézi felviteli ágra is lehet terelni. Csak abban az esetben javasoljuk ezt a felviteli módszert, amennyiben a köztes feladási ablakban nem kivitelezhető metódust szeretnénk a bizonylaton pl. összevonást, vagy új tétel felvitelt.

OPG lekérdezés a háttérben

A főmenüben található lekérdezési beállítás a számlaadat-szolgáltatás (NAVOSA) háttérben futó lekérdezése mellett a pénztárgép online adatainak lekérdezési lehetőségét is biztosítja. (2024.01.17)

A Főmenü / Beállítások / Kezelés/beállítások menüjében az engedélyezés általános pipálható mezőjén túl már a Pénztárgép bizonylatok specifikus jelölése is megtehető.

A háttérlekérdezéshez szükséges bővebb információk az alábbi bejegyzésben olvashatnak:

Számla és online pénztárgépadatok háttérben futó lekérdezése