RAXLA, IPTAX 2020. évi 21.00-s verzió

RAXLA, IPTAX 2020. évi 21.00-s verzió

Érvényességi dátumok

Demó verzió érvényessége: 2020.02.29.
Regisztrált verzió érvényessége könyvelő programok: 2020.03.31
Regisztrált verzió érvényessége bérszámfejtő program: 2020.04.15 
Regisztrált verzió érvényessége számlázó programok: Nincs időkorlát
Program verzió érvényessége: 2020.01.31

Programrendelés 2020. évre

Szeretnénk megkímélni Önöket attól, hogy a programátvételi lapot esetleg feleslegesen kitöltsék és visszajuttassák részünkre. Ezért a programhasználati szándékukat folyamatosnak tekintjük, amelyet nem tör meg az évváltás. 2020. évre vonatkozóan tehát csak akkor kell programátvételi lapot kitölteni, ha az előző évhez képest változnak a programhasználat feltételei, esetleg a programot rendelő cég adataiban van változás, vagy az előző években még nem használtak NOVITAX programot.

A honlapon kitöltött programátvételi lapok adatai azonnal bekerülnek szerződés nyilvántartásunkba, ezért kérjük, hogy lehetőleg a honlapon közöljék megváltozott programhasználati szándékukat.

PROGRAMRENDELÉS

Programregisztráció

Ahogy azt már megszokhatták, a honlapunkról valamennyi programunk, így a 2020. évi is csak demo verzióban tölthető le. A demo verzió 2020. január és február keltezésű bizonylatokat fogad el. A feldolgozási határidő meghosszabbításához tehát a 2020. évi programokat is regisztráltatni kell, a regisztráció feltétele az esedékes programhasználati díjak megfizetése.

A regisztrációs eljárás változásának egyik fontos eleme, hogy a számítógépek és a feldolgozandó cégek regisztrációjához nem előfeltétele az időszaki programhasználati díj megfizetése, tehát ez nem akadálya az azonnali regisztrálásnak.

A 2019-től bevezetett regisztrációs eljárásban nagyon fontos, hogy számítógépe az első cég át-, vagy megnyitása előtt regisztrálva legyen. A nyitási folyamatba beépítettük a nyitandó cég azonnali regisztrációjának lehetőségét, amely azonban csak regisztrált számítógépeken használható.

A számítógép regisztrációjához az ilyen jogokkal rendelkezőnek be kell jelentkeznie a regisztrációs fiókjába a főmenü „Regisztráció/Regisztrációkezelés bejelentkezéssel” menüpontban.

A nem regisztrált számítógépen át-, vagy megnyitott cégeket utólag, egyenként, külön munkával lehet majd regisztrálni, ezt spórolhatják meg, ha a nyitási folyamatban regisztrálják számítógépeiket és feldolgozandó cégeiket.

Az automatikus cégregisztráció lehetőségét az adatállományok visszatöltési folyamatába is beépítettük.

Elképzelhető, hogy az új rendszer az első pillanatban túl bonyolultnak tűnik, és a bevezetés évében okoz valamennyi többletmunkát, mint általában minden új rendszerre történő áttérés.

A jó hír viszont, hogy az egyszer regisztrált számítógépek és cégek az évváltásnál nem veszítik el korábbi regisztrációjukat. Régi kérésüket valósítottuk meg azzal, hogy 2019-től nem szükséges évente megismételni a regisztrációs eljárást.

Az új rendszerre való átálláshoz segítségüket és türelmüket most is köszönjük.

A regisztrációs eljárás részletes leírását az alábbi bejegyzésben találják:

Regisztráció!

Nyitás a 2019. évből

A 21.00-s verzió fontosabb fejlesztései:

 • Több áfa típus kezelése az Előlegszámlákon
 • Kiegyenlítés nélküli Előlegszámla kapcsolás végszámlába
 • Próbaszámlává alakítható Előlegszámla
 • Figyelmeztetések bővítése partnernek be nem számított szállítólevél esetére
 • Banki kivonatok vezetésének átdolgozása, bővebben…
 • Sztornózásnál és Módosításnál alkalmazott Készletmozgás érték választás
 • Sztornó számla nyomtatási képe
 • Jövedéki nyilvántartás adóraktári nyitó készletének változása

Több áfatípus kezelése az előlegszámlákon

Lehetőség van kettő vagy akár több különböző áfa típus rögzítésére egy előlegszámlán belül (Adott előleg és Kapott előleg).

tobbafas_eloleg

Az előlegszámla áfatípusonként lesz beszámítható a végszámlába. Az előleg kapcsolása nem változott. Bővebben az előlegről és a kapcsolásáról…

Az alábbi ablakban látható az áfa típusonkénti választási lehetőség.

tobbafas_eloleg_kapcsolas_tetelesen

 


Kiegyenlítés nélküli Előlegszámla kapcsolás végszámlába

Beállítások / Alapbeállítások / Számlázás menüpontban a Számla lapon a Kiegyenlítetlen előlegszámla beszámítása funkciót be kell kapcsolni ahhoz, hogy a program a kiegyenlítetlen előlegszámlákat is megjelenítse az előleg kapcsolásakor.

alapbeallitasok_kiegyenlítetlen_elolegszamla_beszamitasa

 


Próbaszámlává alakítható Előlegszámla

Eddigiekben a Kimenő számla volt átalakítható Próbaszámlává, de az új változatban már az Előlegszámla is átalakítható Próbaszámlává. A folyamata ugyanaz mint a normál kimenő számla esetében. Bővebben a Próbaszámláról…

 


Figyelmeztetések bővítése

Beállítások / Figyelmezetések beállításai… menüpontban bekerült egy új figylemezetés, ami számlázáskor figyelmezteti a program használóját, hogy a vevőnek van nyitott szállítólevele.

figyelmeztetesek_beallitasai

 


Banki kivonatok vezetésének átdolgozása

Lehetővé vált az új programváltozatban a lezárt banki kivonatokon belüli törlés és új tétel rögzítés. A kivonatok zárásának módja is át lett dolgozva és a keresési nézet is bővült. Bővebben az új banki lehetőségekről…

 


Sztornózásnál és Módosításnál alkalmazott Készletmozgás érték választás

Bizonylat sztornózásakor vagy módosításakor választani lehet a Készlet visszavételének értékét. Alapesetben a program Nyilvántartási áron veszi vissza a terméket, de el lehet téríteni az árat a Sztornózott számla árra és az Eredeti számla eladási árra is.

sztorno_mozgas_ar

A program által ajánlott Nyilvántartási ár esetében

 


Sztornó számla nyomtatási képe

Sztornózáskor a Bizonylat sztornózása – áttekintés ablakban alul a Hogyan szeretné ez(eke)t a bizonylato(ka)t sztornózni kérdésre az Azonnal válasz esetén a program elkészíti a sztornó számlá(ka)t. A Megtekintés után lehetőség az alábbi ablakot nyitja meg, ahol a felsorolt számlák nyomtatási képét a Megtekintés gombra kattintva a bizonylat felviteli részt nyitja meg a program, ahol a Nyomtatási kép lehetőséggel lehet megtekinteni a sztornó számlát a tárolás előtt.

bizonylat_sztornozasa_attekintes

A Megtekintés után gombra kattintva az alábbi ablakban a Megtekintés gombra kell kattintani, miután ki lett választva az a számla aminek a sztornó képét meg kell tekinteni.

bizonylat_sztornozasa_attekintes_02

Ezek után megjelenik a számla rögzítési képernyő, ahol alul a Nyomtatási kép gombra kattintva lehet megnyitni a számla előnézeti képét.


Jövedéki nyilvántartás változása

Változott a jövedéki termékek Nyitó készletének rögzítése, ami a Készletnyilvántartás / Nyitó és aktuális készlet adatok menüpontban található.

Adóraktári nyilvántartás vezetése esetén az adott cikk jövedéki nyitó készlete 2020-tól hármas tagolásban tagolandó. A nyitás után ezeket ellenőrizni kell, mert a 2019-es évközi változások miatt lehet olyan eset, amikor a program automatizmusa a tagolást a 2020-as nyitáskor információ hiányában végzi, ezért ezeket mindenképpen ellenőrizni és kézzel módosítani is szükséges.

A tagolás a következő lett:

 • Biztosítés köteles
 • Biztosíték mentes
 • Adózott jövedési adóraktár készlete

A bal oldali oszlop az Elsődleges mennyiséget, míg a bal oldali oszlopban a Másodlagos mennyiséget kell szerepeltetni a nyitó mennyiségekre vonatkoztatva.

jövedéki