Ügynöki jutalék

Ügynöki jutalék kezelése

Ügynöki jutalék kezelésére a RAXLA, RAXLA-S modulokban és a teljes WIN-TAX rendszerben van lehetőség.

 

Ügynöki jutalékszámításhoz szükséges adatok

Új ügynök rögzítése

Ügynök rögzítése a Partner táblában: Az ügynököket a Törzsadatok / Partner törzsadatok / Partnerek menüpontban be kell rögzíteni úgy, hogy a Partneradatok lapon a Partner jelleg lehetőségnél az UN – Ügynök van kiválasztva.

Ügynök beállítása a partnernél
Ügynök beállítása a partnernél

 

díjkategóriák rögzítése

A jutalékok számításához a Törzsadatok / Számla törzsadatok / Jutalékok  menüpontban rögzíteni szükséges a jutalékok díjkategóriáit a jutalék számítás időszakára, az elszámolástól függően forintban vagy százalékosan.

Jutalék díjkategória rögzítése
Jutalék díjkategória rögzítése

 

Cikk, ügynök és díjkategória kapcsolat

A Törzsadatok / Cikk törzsadatok / Cikk-jutalékok menüpontban rögzíteni kell, hogy melyik cikkhez és melyik ügynökhöz számítható fel jutalék. Itt a Jutalékoknál rögzített díjkategóriát is meg kell határozni. A jutalék számításához a Jelleget BE – Belső fejlesztőre kell beállítani.

Jutalékok hozzárendelése a számlázandó cikkekhez
Jutalékok hozzárendelése a számlázandó cikkekhez

 

Ügynök hozzárendelése partnerhez

A Törzsadatok / Partner törzsadatok / Partnerek menüpontban a Kiegészítő adatok lapon a vásárló partnerekhez a korábban berögzített ügynököket ki lehet választani, ezáltal a számlázáskor a vevővel együtt az ügynök is hozzárendelődik a számlához. Ez a kiválasztás nem kötelező, hiszen az ügynök a számlázáskor manuálisan is választható.

Partnerekhez (Vevőkhöz) rendelt Ügynökök
Partnerekhez (Vevőkhöz) rendelt Ügynökök

Számlázás ügynöki jutalékkal

Számla készítése

Számla készítésekor a számlafejben az Ügynök mezőben ki kell választani az felrögzített ügynököt, ahhoz, hogy az ügynök a készülő számla alapján jutalékot kaphasson. Kivétel ez alól, ha a számla partneréhez már van hozzárendelt ügynök, ugyanis akkor a program a partner választással az ügynököt is beállítja. A korábban rögzített számlák esetében az ügynök utólagosan is pótolható a számla módosításakor az F6 – Számlafej adatok gomb segítségével.

Számlakészítés ügynök megadásával
Számlakészítés ügynök megadásával

 

Számla kiegyenlítése

A jutalékot általánosságban akkor lehet megállapítani, ha a vevő a számláját már kifizette. Ezért fontos a számlák kiegyenlítése a Bankszámla kivonatok vezetése vagy a Házi pénztárak vezetése menüpontban, ami a Bank, pénztár menüben található. Egyéb kiegyenlítési mód is szóba jöhet, pl.: Kompenzálás. A számlának az elszámolható jutalék megállapításához kiegyenlítettnek kell lennie.

Egyéb esetben a Kimutatások / Elszámolási listák / Jutalék elszámolás lekérdezésekor az Elszámolás módját át lehet állítani, hogy a rögzített számlák kelte vagy teljesítésének dátuma alapján jelenítse meg a kifizetendő jutalékokat.

Jutalék elszámolásA

Az ügynöki jutalékok a Kimutatások / Elszámolási listák / Jutalék elszámolás menüpontban kérdezhetők le. A berögzített és számlához választott ügynököknek jutalék számítható fel, akkor, ha a számla tartalmazza azt a cikket, ami után az ügynök jutalékot kaphat és az ügynök belső fejlesztőként van megjelölve a cikkhez rendelt jutaléknál, illetve a számla már ki van egyenlítve.