BÉR 2021. évi 22.02-es verzió

 

Demó verzió érvényessége: 2021.02.28.
Regisztrált verzió érvényessége könyvelő programok: 2021.05.31
Regisztrált verzió érvényessége bérszámfejtő program:  2021.06.15
Regisztrált verzió érvényessége számlázó programok: Nincs időkorlát
Program verzió érvényessége: 2021.06.24

 • Ágazati bértámogatás elszámolólap már a májusi időszakra is
 • Béren kívüli és egyes meghatározott juttatások szakképzési hozzájárulás mentessége
 • 485/2020 kormányrendelet kedvezményeinek módosítása és meghosszabbítása
 • Munkerőpiacra lépők után érvényesíthető szociális hozzájárulási adó kedvezményének ellenőrzése
 • Kiva előleg alap a munkaerőpiacra lépő kedvezmény harmadik évében
 • Havi jelenléti ív nyomtatvány kitöltött munkaidő adatokkal
 • Tagdíjfeladási lista .csv fájl készítési lehetősége
 • Fizetés nélküli szabadság igénylése nyomtatvány
 • Negyedéves munkaügyi statisztika
 • 2108 (4.0) és 2158 (3.0) új verzió
 • Koronavírus kedvezmények meghosszabbítása április hónapra
 • Szakképzési munkaszerződés
 • Listák feltöltése a WebTax programba
 • Őstermelők családi gazdaságának nyilvántartási száma
 • GYED meghosszabbítása a 128/2021 (III.13) kormányrendelet alapján
 • Koronavírus kedvezmény új ágazatokban és új jogviszonyokra is
 • Koronavírus kedvezmény a KATA adónemre is
 • Új támogatási kérelem a régi és új ágazatok esetében is
 • Új elszámolólap már a márciusi időszakra is

Ágazati bértámogatás elszámolólap már a májusi időszakra is

“Kimutatások ” / “Szerződések, tájékoztatók” / “Támogatási kérelmek” / “2. veszélyhelyzet” / “Összesített elszámoló lap Ágazati bértámogatás igényléséhez” menüpontban, már a májusi időszakot is tartalmazó elszámolólap készíthető el.

Béren kívüli és egyes meghatározott juttatások szakképzési hozzájárulás mentessége

A béren kívüli és egyes meghatározott juttatások szakképzési hozzájárulás mentessége a veszélyhelyzet végén lejár, ami jelenleg 2021.05.23-a.

Ezért hogy a szakképzési hozzájárulás összegét helyes tudja a bérszámfejtő program megállapítani, bevezettünk új mezőt a kifizetés dátumának a megadásához.

A Szerviz – Beállítások menüpontban a Számfejtési beállítások fülön lehet megadni a béren kívüli és egyes meghatározott juttatások kifizetésnek a napját.

Juttatások kifizetésének napja
Juttatások kifizetésének napja

A beállított napot a cafetéria nyilvántartásban (újra számolja a bruttó cafetéria keretet) és a számfejtésben is figyelembe veszi a bérszámfejtő program, de a számfejtésben a kifizetés napja még módosítható.

Juttatások kifizetésének napja a számfejtésben
Juttatások kifizetésének napja a számfejtésben

Amennyiben már történt béren kívüli és egyes meghatározott juttatások  számfejtése május hónapra, akkor a beállítások után a számfejtések helyességét ellenőrizni szükséges.

485/2020 kormányrendelet kedvezményeinek módosítása és meghosszabbítása

A 204/2021. (IV. 29.) Korm. rend módosítja a 485/2020 (XI.10.) kormányrendeletet. Az 5. § (1) bekezdés 1-25. pontjában szereplő tevékenységek esetében, a koronavírus kedvezmény és bértámogatás meghosszabbodik május hónapra is.

Az 5. § (1) bekezdés 26-56. pontban szereplő tevékenységek esetében, a koronavírus kedvezmény és a bértámogatás nem hosszabbodik meg.

Az egyéni és társas vállakozók esetében, továbbá a KATA adónemre vonatkozóan sem érvényesíthető kedvezmény május hónaptól.

A 2108-as adatszolgáltatás még nincs hozzáigazítva a meghosszabbított kedvezmény érvényesítéséhez, ezért az új 2108-as nyomtatvány megjelenéséig a koronavírus kedvezménnyel érintett vállalkozások adatszolgáltatását ne készítsék el.

Amint az új 2108-as adatszolgáltatás nyomtatvány megjelenik, a bérszámfejtő programot is hozzáigazítjuk a változásokhoz, és erről tájékoztatást küldünk.

Munkerőpiacra lépők után érvényesíthető szociális hozzájárulási adó kedvezményének ellenőrzése

A munkaerő piacra lépők után érvényesíthető szociális hozzájárulási adó kedvezmény esetében, a százalék változás és a vége dátumok ellenőrzése szigorodott a bérszámfejtő programban, a személyi adatok tárolásakor.

Ennek oka, hogy a kedvezmény érvényesíthetősége elérte a két évet, ez befolyásolja a százalék mértékét.

Ezt az ellenőrzést a személyi adatokon kívül, a “Szerviz ” / “Személyi adatok ellenőrzése” menüpont indítása esetén is lefuttatja a program. Továbbá, ha a program indulásakor be van állítva a szociális hozzájárulási adó beállítások ellenőrzése, akkor is kijelzi a program az esetleges eltéréseket.

Kiva előleg alap a munkaerőpiacra lépő kedvezmény harmadik évében

A harmadik évben, a KIVA szerint adózó vállalkozóknál, a munkaerőpiacra lépők kedvezményét jól, de hibás alap figyelembevételével számoltuk, és a hibás alapot adtuk tovább a könyvelő program számára a kiva előleg megállapításához.

Akinek ilyen kedvezménye van, lépjen be az ilyen személyek számfejtésébe, és tárolja a számfejtéseket (a program már a helyes alapot fogja tárolni).

A számfejtések tárolása után a könyvelőprogramban újra fel kell gyűjteni a kiva alapot a Nyilvántartások/ KIVA: SZJK és kedvezmények  menüpontban, a Felgyűjtés Bér programból gomb segítségével, amely már a helyes alapot gyűjti, a helyes alappal meg kell ismételni a kiva előleg bevallást.

Havi jelenléti ív nyomtatvány kitöltött munkaidő adatokkal

A “Kimutatások ” / “Havi listák” / “Időanalitikák” / “Havi jelenléti ív (kézi kitöltésű)” menüpontban a jelenléti ív nyomtatvány készítési lehetőség kibővűlt egy új formátummal, mely a “Részletes munkaidő adatokkal” paraméter bejelölése esetén készül el.

Különlegessége, hogy a személyi adatokban, a Munkaügyi adatok fülön, a Részletes munkaidő adatok gombnál megadott időintervallumokkal feltölti a nyomtatvány mezőit. Használatát csak saját döntés alapján javasoljuk.

Tagdíjfeladási lista .csv fájl készítési lehetősége

A “Kimutatások ” / “Havi listák” / “Tagdíjlisták” / “Tagdíjfeladási lista” menüpontban, már .csv kiterjesztésű fájl készítésére is van lehetőség, mely formátumból az adatok a pénztárak által kért különböző nyomtatványokba átmásolhatóak.

Fizetés nélküli szabadság igénylése nyomtatvány

A “Kimutatások ” / “Nyomtatványok” / “Fizetés nélküli szabadság igénylése” menüpontban elkészíthető egy formanyomtatvány a fizetés nélküli szabadság igényléséhez. A nyomtatvány .rft formátumban készül sablon alapján, mely sablon a főmenüben, az “Egyéb” / “Saját dokumentumok kezelése” menüpontban klónozható és módosítható.

Negyedéves munkaügyi statisztika

A “Kimutatások ” / “Statisztikák” / “Negyedéves munkaügyi statisztika” menüpontban elkészíthető a 2009 – Negyedéves munkaügyi jelentés.

A statisztika lekérhető részletes fájl készítési funkcióval az adattartalom egyeztetéséhez.

Segítség a statisztika elkészítéséhez az alábbi leírásban található.

OSAP 2009 negyedéves munkaügyi statisztika elkészítése a 2021. évi Novitax Bér programban

2108 (4.0) és 2158 (3.0) új verzió

Április 1-jén felkerültek a 2108-as és 2158-as adatszolgáltatások új (4.0 és 3.0) verziói, amelyek már kezelik március és április hónapra (is) a 485/2020. (XI.10) kormányrendelet szerinti koronavírus kedvezményt, melyet a 86/2021 (II.27) és a 147/2021 (III.27). kormányrendeletek hosszabbítottak meg.

A Novitax bérszámfejtő programot hozzáigazítottuk a nyomtatványok új verzióihoz. A kedvezménnyel érintett vállalkozások esetében az adatszolgáltatást, csak az új verziók frissítése után készítsék el.

Koronavírus kedvezmények meghosszabbítása április hónapra

A 147/2021. (III.27) kormányrendelet meghosszabbította a 485/2020 (XI.10) kormányrendeletben foglalt koronavírus kedvezményeket. A bérszámfejtő program a számfejtéskor már kezeli az április hónapra meghosszabbított koronavírus kedvezményt.

Az ÁNYK program 2108-as adatszolgáltatás 3.0-s és a 2158-as adatszolgáltatás 2.0-s verziója továbbra sem kezeli a már meghosszabbított koronavírus kedvezményt.

Amint az ÁNYK nyomtatványok új verziója megjelenik, ellenőrizzük a bérszámfejtő programunk kompatibilitását és szükség esetén hozzáigazítjuk a bérszámfejtő programot.

Szakképzési munkaszerződés

A “Kimutatások ” / “Szerződések, tájékoztatók” / “Szerződések” / “Szakképzési munkaszerződés” menüpontban elkészíthető a szakképzési munkaszerződés. A menükezelő, Egyéb – Saját dokumentumok kezelése menüpontban van lehetőség a Novitax törzs sablon klónozására és módosítására.

Listák feltöltése a WebTax programba

A bérszámfejtő programból akár egy gombnyomással, akár automatizáltan fel lehet tölteni a különböző kimutatásokat a WebTax programba. Ennek a funkciónak a részletes leírása az alábbi elérhetőségen olvasható.

Listák feltöltése a WebTax programba a bérszámfejtő programból

Őstermelők családi gazdaságának nyilvántartási száma

A 2021. január elsején hatályba lépő új családi gazdaságokról szóló törvénnyel egyidejűleg új formátumú nyilvántartási számot kaptak az őstermelők családi gazdaságai. Ennek formátumát átvezettük a bérszámfejtő programban, melyet át is veszünk a könyvelő programokból történő személyi adat átvétel során a partner adatokból.

GYED meghosszabbítása a 128/2021 (III.13) kormányrendelet alapján

A 128/2021 (III.13) kormányrendelet alapján, ha foglalkoztatott március 14-én még jogosult GYED ellátásra, akkor ha meg is szűnne addig a jogosultsága, 2021. április 7-ig továbbra is fennállónak kell tekinteni a jogosultságot és a GYED ellátást tovább kell folyósítani.

Ehhez a “TB kifizetőhely ” / “Ellátások” menüpontban, a GYED ellátásban meg kell hosszabbítani az időtartam végét és meg kell adni a Meghosszabbított GYED első napja mezőben, az eredeti jogosultság lejártát követő napot.

Koronavírus kedvezmény új ágazatokban és új jogviszonyokra is

“Szerviz ” / “Beállítások” menüpontban, a Koronavírus kedvezmény fülön bővítettük az új tevékenységi köröknek megfelelően a beállítható paramétereket.

Az új tevékenységek kapcsán újonnan beállított koronavírus kedvezmények esetében, a program rákérdez a kedvezmény (485/2020 kormányrendelet szerinti jogviszony) paraméter átvezetésére a személyi adatokban, mely beállításhoz új változatot is rögzít 2021.03.01 hatálybalépés dátummal. Ennek feltétele, hogy március vagy későbbi hónapra ne legyen se számfejtése, se már rögzített változás adata az érintett személyeknek.

Ha nem minden megfelelő jogviszonnyal rendelkező személy esetében kell hogy érvényesítse a program a kedvezményt, akkor átvezetési kérelem kérdésre nem-et kell felelni. Ezután a Személyi adatokban, személyenként lehet a Jogviszonyok/változások gombnál Új változatot felrögzíteni 2021.03.01 hatálybalépési dátummal. Végül a Számfejtési beállítások fülön lehet jelölni a 485/2020 kormányrendelet szerinti jogviszony paramétert.

Bővült a jogviszonyok köre, már a társas vállalkozó tagi jogviszonyra és az egyéni vállalkozókra is érvényesíthető a kedvezmény.

Koronavírus kedvezmény a KATA adónemre is

“Szerviz ” / “Beállítások” menüpontban, a Koronavírus kedvezmény fülön, új paraméterként beállítható a Koronavírus kedvezmény (KATA). A paraméter beállítása esetén, a KATA adózású egyéni és társas vállalkozóknak nem számfejti a program a KATA adónemet.

Új támogatási kérelem a régi és új ágazatok esetében is

A “Kimutatások ” / “Szerződések, tájékoztatók” / “Támogatási kérelmek” / “2. veszélyhelyzet” / “Kérelem az Ágazati bértámogatási programhoz” menüpontban már az tevékenységi köröknek megfelelően is elkészül támogatási kérelem. A támogatási kérelem készítésekor a Munkáltató paraméternél állítható be a tevékenységi körnek megfelelő paraméter.

Támogatási kérelem - munkáltató paraméter
Támogatási kérelem – munkáltató paraméter

Új elszámolólap már a márciusi időszakra is

“Kimutatások ” / “Szerződések, tájékoztatók” / “Támogatási kérelmek” / “2. veszélyhelyzet” / “Összesített elszámoló lap Ágazati bértámogatás igényléséhez” menüpontban, már a 2021.03.08-án megjelent elszámolólap formátum készíthető el.