Kisadózó vállalkozások 2021-től az egyszeres könyvviteli programban

Kisadózó vállalkozások 2021-től az egyszeres könyvviteli programban

Kisadózó vállalkozások tételes adója alá bejelentkezett  vállalkozásnak (katás vállalkozás- egyéni vállalkozók, társaságok) bevételi nyilvántartást kell vezetnie, melyben időrendi sorrendbe kell rögzíteni a bevételeket. A kisadózó vállalkozások tételes adójáról rendelkező jogszabály előírja, hogy a  nyilvántartásnak tartalmaznia kell a bizonylatok sorszámát, bevételek összegét és a bevételek megszerzésének időpontját.

A program a  bevételi nyilvántartás és bevallás mellett a rögzített bizonylatok alapján vezeti és elkészíti a költségek nyilvántartását is.

A kisadózásba való be- és kilépés dátumának megadása alapján a program kiszámítja, hogy a vállalkozásnak kell-e (40%) százalékos adót fizetnie. (Tételes adó megfizetése hónapjainak száma szorozva 1.000eFt!)

Cégbeállítások/Cégadatok/Könyvvezetés, adózás fülön adható meg a “Kisadózó tételes adó belépés, kilépés” dátuma illetve kilépés oka.

Lehetőség van azoknak a hónapoknak a számának megadására is, mely alatt a kisadózó vállalkozásnak mégsem kell tételes adót fizetnie. (Pld: táppénz.) Természetesen ebben az esetben a százalékos adó számításánál ez az érték a hónapok számát csökkenti. (Beállítások/Adó beállítások/Egyéb adók: “Katába be nem számító hónapok száma.)

Bármely alapadat (pld. be és kilépés dátuma, katába be nem számító hónapok száma, adózási mód a köv. évtől nem kata…) megváltoztatása és javítások után az ellenőrzés menüpontot futtatni szükséges!

Minősítés

A kisadózó vállalkozó bevételeinek rögzítésekor a bizonylat fejben a “Minősítés”-nél lehetőség van jelölni, hogy a  partner

 • kapcsolt vállalkozás
 • külföldi
 • a bevétel  “KATA 40% -ba nem számít bele”

Ha a partnernél ki van töltve a “Partner által adott nyilatkozat” (kapcsolt) vagy a partner besorolása külföldi (KA vagy HA), akkor  a minősítés automatikusan pipálásra kerül.

A számlázó programból feladásnál ha olyan bizonylat feladása történik, melyben már a számlázóba is jelölve volt a “KATA 40%-ba nem számít bele”, akkor ezt szintén automatikusan pipálásra került a minősítésnél.

Kiegyenlítésnél a partnerből töltődik a kapcsolt jelzés.

Ha nincs a partnerben megadva, akkor a felhasználó kézzel is pipálhatja.

Ha a kimenő számla minősítése és a kiegyenlítés között eltérés van, akkor a program figyelmeztet, de engedi az eltérő rögzítést.

A felhasználó ellenőrizni tudja, hogy a számla kelte óta a változás valóban jogos-e.

Pld . számla kiállításkor még kapcsoltak a felek, de kiegyenlítéskor már ne.

A minősítés még fontos a nyitó (bevétel) bizonylatoknál is. Ha a vállalkozás előző évben is kisadózó volt, és  felhasználó gépi nyitást használ, akkor az előző évből a katás minősítések átnyílnak a nyitó vevő tételeknél. Ha a felhasználó kézzel nyit, és a nyitó tételek között olyan nyitó bevételi bizonylatok szerepelnek, melyek kisadózó minőségben keletkeztek, akkor a minősítést a felhasználónak kézzel kell helyesen  megadnia.

Nyitó kisadózó minősítés
Nyitó kisadózó minősítés

2022-től lehetőség: “Partner jelleg MA-magánszemély”

Ha a partnernél a “Partner jelleg MA- magánszemély”, akkor a partnerre rögzített pénzügyileg rendezett bevételekre nem számítódik a 40% adó.

Ha például egy olyan  partnerre rögzítik a felhasználók az összes pénztáras bevételt akinél a partner jelleg MA-ra van állítva, akkor a 3 millió bevétel meghaladása után sem kerül  a 40% adó felszámításra.

A Kimutatások/Adó/KATA bevételi nyilvántartáson partnerenként listázásra kerülnek a bevételek.

Külön oszlopba kerül kimutatásra a havi 1 millió bevételi (éves 12 millió)  határba figyelembe veendő bevételek, külön oszlopba a külföldi vállalkozástól kapott bevételek és a kapcsolt vállalkozástól kapott bevételek.

A havi 1 milliós (éves 12 millió) határ átlépése esetén a lista a 40% adót levezeti.

A külföldi vállalkozástól származó bevételek esetén a 40% adó a kisadózó vállalkozást terheli. (Adóalap a bevétel 71,42%-a)

Kapcsolt vállalkozástól származó bevételek esetén a 40% adó a számla befogadó terhe.

Lekérhető időszaki kata bevételi nyilvántartás is.

Ebben az esetben az adók (40%) nem kerülnek kimutatásra.

A lista időrendben jeleníti meg a katás bevételeket.

 

A Kimutatások/KATA-s nyilatkozatok menüpontban elkészíthetőek a kisadózó vállalkozások nyilatkozatai a partnereik felé.

A menükezelőben megadott kata belépés és kilépés dátumát használja a program a gyűjtés során.

A nyilatkozat egy minta, a felhasználó átírhatja a sablon nyilatkozatot.

Kisadózó, áfás vállalkozás kezelése a programban

Nem alanyi mentes katás vállalkozásnál a bevétel : nettó bevétel. Az áfa bevallás és az áfa analitika automatikusan elkészül ha a kisadózó vállalkozás áfa alanya is egyben.  Alanyi mentes  vállalkozásnál az áfa alanyi mentesség határának túllépése után a bevétel a nettó bevétel lesz.

Alanyi mentesség kezelése

2021.12.31-ig bővebben!

2022.01.01-től bővebben!

 

Nyitásnál a cégformák :

(2021-től sincs a nyitásokban változás!)

 • Normál / Kata (egyszeres)
 • Kisadózó tételes adó (Társaság)
 • VA utáni kisadózó tételes

   Példák:

 • Egyéni vállalkozó év közben szja-val és katával adózik (Nincs évközi nyitás, csak a “Kisadózó tételes adó belépés és kilépés” dátuma kötelező!)
 • Társaság kisadózó, akkor a cégformája “Kisadózó tételes adó (Társaság)”
 • Társaság végelszámolás után kisadózó lesz, akkor a cégformája “VA utáni kisadózó tételes”
 • Társaság esetén a különböző adózási módok külön állományban kezelendők, ezt évközben az “évközi nyitással” teheti meg a felhasználó.

  Hibás nyitás esetén a forgalmazó sem tudja a nyitási módosításokat változtatni. Hibás nyitás esetén a céget újra kell nyitni és könyvelni.

Videó!

2021-ig!